Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014




Παραδοσιακές πιπεριές Φλωρίνης η Μακεδονική μπριζόλα..!!




Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει το σπιτικό φαγητό, από εκεί που ξεκίνησαν να δημιουργούν οι καλύτεροι μάγειρες και οι πιο εξεζητημένοι σεφ. Γιατί σε αυτό το φαγητό ξεχωρίζεις την πρώτη ύλη στο στόμα σου. Η τροφή γλιστράει στον ουρανίσκο και αυτό που μένει είναι η σπιρτάδα της γεύσης. 

Από εκεί ξεκινάει και η ύπαρξη της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, τουλάχιστον στην ελληνική γαστρονομία. Βρέθηκε για πρώτη φορά στις κουζίνες της Μεσογείου και αμέσως μετά στις ορεινές περιοχές της χώρα μας. 

Η Φλώρινα είναι ο ιδανικός τόπος για την καλλιέργειά της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και στο ψύχος, όπως ακριβώς είναι οι κλιματικές συνθήκες στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας.



Έτσι, οι πιπεριές Φλωρίνης εδώ και χρόνια αποτελούν το καθιερωμένο τοπικό έδεσμα της ομώνυμης περιοχής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της και όλων των Ελλήνων. Βέβαια, η ιστορία αναφέρει ότι με καταγωγή από την Ν. Αμερική, οι πιπεριές έφτασαν στην Ευρώπη την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων δια χειρός Χριστόφορου Κολόμβου. 

Μετά την εξάπλωσή τους στην Ευρώπη, τις συναντάμαι σε όλες σχεδόν τις διεθνείς κουζίνες, καθώς αποτελεούν εύχρηστο, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμο συστατικό για τις γαστριμαγικές «αλχημείες» των μαγείρων. Στην Ανατολή και τη Συρία, προς το τέλος του καλοκαιριού οι στέγες των σπιτιών γεμίζουν με αρμαθιές από κόκκινες πιπεριές που απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν και να καταλήξουν στις κατσαρόλες των νοικοκυριών. 

Αλλά και στα ελληνικά σπίτια, στις αυλές, κυρίως αυτές της επαρχίας, στολίζονται με αυτές τις κόκκινες πιπεριές δίνοντας χρώμα στο περιβάλλον και ευκολία στο μαγείρεμα για την τελευταία πινελιά της μαγείρισσας. Στο Μεξικό, οι καυτερές, ξερές πιπεριές που καθαρίζονται από τα σπόρια, αλέθονται και συσκευάζονται ή πωλούνται χύμα, κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά πιάτα της εθνικής κουζίνας. Ακόμη και στην Ουγγαρία, όπου γεννήθηκε η πάπρικα ή στην Ισπανία, όπου κι εκεί δε λείπουν οι βαθυκόκκινες σκόνες από τις ντόπιες γλυκές πιπεριές, που προσθέτουν έντονη γεύση σε πολλά μεσογειακά πιάτα.



Εύχρηστες, νόστιμες και με ονομασία προελεύσεως
Για να επιστρέψουμε όμως στην Ελλάδα, οι πιπεριές στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας με την πλούσια σάρκα και γεύση δείχνουν τα ίχνη της θαυμαστής πορείας του είδους. Με αυτή να καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή μεγαλώνει και αναπτύσσεται με την φροντίδα των αγροτών.

Μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό, γι’ αυτό και η κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κέρδισε την Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Μάλιστα, το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου πραγματοποιείται στον Αετό Φλώρινας η «Γιορτή της Πιπεριάς». Οργανώνεται για να τιμηθεί το συγκεκριμένο προϊόν, που έθρεψε γενιές και γενιές. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακό γλέντι, και όσοι βρεθείτε εκεί εκείνες τις ημέρες θα βρείτε τις γυναίκες του χωριού να μαγειρεύουν φαγητά με βάση την πιπεριά και τα προσφέρουν στους επισκέπτες.

Οι πιπεριές διατίθενται σε διάφορα μεγέθη: μικρές καυτερές (τσούσκες), στρογγυλές για γέμισμα, μακρόστενες πράσινες και κόκκινες για σαλάτα ή φαγητό. Μαγειρεύεται και σερβίρεται με διάφορους τρόπους: ψητή, τηγανητή, γέμιση σε πίτες, τουρσί, γεμιστή με αυγά, με ψάρι στο φούρνο, με σαλιγκάρια, με ντομάτα, με ρύζι, με διάφορα τυριά, γίνεται πάστα, πικάντικη ή απλή. Όπως και να την απολαύσετε όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα αποχωριστείτε τη γεύση της. Σερβιρισμένη με πολλούς τρόπους, συνοδεύει άριστα όλα τα εδέσματα, γιατί όχι και τα δικά σας.





Ευεργετική και για την υγεία μας

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι πιπεριές Φλωρίνης είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, που βοηθάει στη άμυνα του οργανισμού μας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ειδικότερα η κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ότι το πορτοκάλι. Επειδή σαν προϊόν ταιριάζει εύκολα σε διάφορα απλά καθημερινά πιάτα (ομελέτες, φαγητά φούρνου, σαλάτες και κρύα σάντουιτς), η συστηματική χρήση της εμπλουτίζει σημαντικά την διατροφική αξία των γευμάτων μας, χαρίζοντας στον οργανισμό μας τα απαραίτητα «πολεμοφόδια».




Μπαχαρικά και πικάντικα παράγωγα

Οι καυτεροί καρποί της τσούσκας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένοι ως ορεκτικό ή να χρησιμοποιηθούν ως μπαχαρικό σε μορφή σκόνης. Οι τσούσκες (η καυστικότητα των οποίων οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη) τιμώνται ιδιαίτερα από ανατολικές κουζίνες όπως η ινδική και της Άπω Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα είναι αγαπημένο υλικό της γαστρονομίας των Ισπανών, των Μεξικάνων και της Λατινικής Αμερικής. Τα πιάτα με τσίλι είναι γνωστά σε όλους μας. Στα θερμά κλίματα της κεντρικής και νότιας Αμερικής, οι καυτερές πιπεριές καταναλώνονται μαζικά και σε μεγάλη ποσότητα γιατί έχουν την ιδιότητα να προκαλούν εφίδρωση και συνεπώς μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Δημοφιλέστερα μπαχαρικά που ξεχωρίζουν είναι το τσίλι, το καγιέν και η καυτερή σάλτσα ταμπάσκο.


  





Πώς το κάνουμε:
  1. Πλένουμε καλά τις πιπεριές και ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα.             
  2. Τις αφήνουμε μέχρι να μαυρίσουν και τις γυρίζουμε ώστε να καεί η φλούδα τους από όλες τις πλευρές. Για να ξεφλουδιστούν ακόμα ευκολότερα οι πιπεριές, μπορείτε αφού τις βγάλετε από το φούρνο να τις τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα για να "ιδρώσουν" για μερικά λεπτά.                          
  3. Αφού κρυώσουν λιγάκι αφαιρούμε τη φλούδα, τα κοτσάνια και τα σπόρια.      
  4. Αν θέλουμε να τις σερβίρουμε επί τόπου, τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε (προαιρετικά) με λίγο ξυδάκι και μπόλικο ελαιόλαδο.                                   
  5. Αλλιώς, αφού κρυώσουν, μπορούμε να τις συσκευάσουμε σε σακουλάκια αποθηκεύοντάς τες στην κατάψυξη .




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιό σας είναι σημαντικό....Είναι η επιβράβευση της Προσπαθείας μας για την δική σας ενημέρωση ..!!!