Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014


Οι περισσότεροι φιλόζωοι έχουν την τάση να φιλούν τα κατοικίδιά τους. Πολλοί όμως έχουν αναρωτηθεί για το κατά πόσον αυτά τα φιλιά που προσφέρουμε ή δεχόμαστε από το ζώο μας, είναι ασφαλή. 

Το δεδομένο είναι ένα.

Το στόμα των ζώων έχει μικρόβια. Είναι όμως αυτά τόσο επικίνδυνα όσο ορισμένοι πιστεύουν;

Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell Paul Maza, ο οποίος λέει:

«Πολλά διαφορετικά βακτήρια στο σκύλο και τη γάτα είναι ίδια με τα βακτήρια των ανθρώπων. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι πιο βρόμικα από εμάς.


Είμαστε σχεδόν το ίδιο. Αν όμως οι ιδιοκτήτες των ζώων τούς πλένουν συχνά τα δόντια τους, ίσως το στόμα των ζώων να είναι και πιο καθαρό από των ανθρώπων!

Τα περισσότερα βακτήρια και οι ιοί στο στόμα ενός σκύλου είναι τα ίδια με αυτά στο ανθρώπινο στόμα.

Οπότε είναι ασφαλές να φιλάμε το σκύλο μας. Ίσως κολλήσετε περισσότερα... αν φιλήσετε έναν άνθρωπο, παρά ένα σκύλο ή μια γάτα!

Είναι πολύ σπάνιο να προκύψουν ζωονόσοι ή ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η μετάδοση ασθένειας είναι πολύ πιο σπάνια από τη γάτα στον άνθρωπο και ακόμα πιο σπάνια από το σκύλο στον άνθρωπο».

Οι γάτες μπορεί να έχουν το βακτήριο Bartonella, που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να νοσήσει, ενώ η τοξοπλάσμωση ή άλλα παράσιτα που αφήνουν τα αυγά τους στις ακαθαρσίες των ζώων, μπορεί να μεταδοθούν κατά λάθος. Αλλά και πάλι, είναι πολύ απίθανο, λέει ο δρ. Maza.

Για την περίπτωση που το κατοικίδιό μας έχει γλείψει τα γεννητικά του όργανα, πράγμα καθόλου σπάνιο, ο δρ. Maza απαντά πως παρ’ ότι το πλύσιμο της γάτας με τη γλώσσα της μπορεί να δημιουργήσει βακτήρια στο στόμα της από τις ακαθαρσίες της, συνήθως αυτά καταπίνονται και δε μένουν στο στόμα της για πολύ.

Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Τα βακτήρια από τις ακαθαρσίες είναι σχεδόν ίδια με άλλα φυσιολογικά βακτήρια.Για τα μικρόβια


Πολλοί άνθρωποι δε φιλούν το σκύλο ή τη γάτα τους γιατί φοβούνται τα μικρόβια. Ένα σκυλί που γλείφει ένα παιδί στο κεφάλι ή στο χέρι, είναι συνήθως ασφαλές. Δε χρειάζεται να κάνουμε σαν τρελοί, πιστεύοντας ότι παντού γύρω μας υπάρχουν βακτήρια και να στερούμε το παιδί από την επαφή με το ζώο.

Μάλιστα το φιλί από ένα σκύλο ή μια γάτα ίσως είναι και ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Απλά θα πρέπει να τηρείται η κοινή καθημερινή υγιεινή, σε λογικά πλαίσια, και όχι να αποστειρώνουμε τα πάντα γύρω μας. Να φοράμε γάντια όταν αλλάζουμε την άμμο της γάτας, να πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με ζώα, να βουρτσίζουμε τα δόντια του ζώου μας και να μην επιτρέπουμε στα ζώα να περιφέρονται στην κουζίνα ανεξέλεγκτα ή να καθαρίζουμε το πάγκο πριν το μαγείρεμα.

Ακόμα και άνθρωποι που έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό, ή πάσχουν από HIV, ή είναι ηλικιωμένοι, δε θα πρέπει να φοβούνται να φιλήσουν ένα σκύλο. Συμπερασματικά, η υγεία ωφελείται από τα... φιλιά με τα ζώα μας και εξουδετερώνει τους κινδύνους να αρρωστήσουμε.
Πηγή.emprosnet.gr - Florinamad.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιό σας είναι σημαντικό....Είναι η επιβράβευση της Προσπαθείας μας για την δική σας ενημέρωση ..!!!