Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014Χρησιμοποιώντας τον ήλιο, ζωγραφίζει πάνω σε πλάκες ξύλου. Ο Jordan Mang-osan είναι ένας καλλιτέχνης από το χωριό Tam-awan, που βρίσκεται στα βουνά Cordilleras στις Φιλλιπίνες, και είναι ο καλύτερος στην πυρογραφία. Δημιουργεί αριστουργήματα με εργαλείο του έναν μεγεθυντικό φακό και τις ηλιακές ακτίνες.

Πάνω σε πλάκες ξύλου αρχικά σκιτσάρει τα σχέδιο που θέλει και στη συνέχεια με τον μεγεθυντικό φακό αρχίζει να συγκεντρώνει τις ηλιακές ακτίνες στα σημεία που τον ενδιαφέρουν. Σιγά σιγά δημιουργούνται μαύρες σκιές, τα σημάδια από το κάψιμο του ξύλου. Ουσιαστικά ο Mang-osan παράγει έργο τέχνης χωρίς να αγγίζει τον ξύλινο καμβά!

Βέβαια, για να ολοκληρώσει ένα έργο τού παίρνει αρκετούς μήνες, όμως το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ο Jordan είχε ξεκινήσει να ζωγραφίζει από μικρός και τελικά, στα 19 του, αυτό έγινε το επάγγελμά του. Μιας και προερχόταν από φτωχή οικογένεια, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στα πρώτα του βήματα, αφού, όπως και ο ίδιος είπε, το βασικό όταν ξεκινάς να γίνεις καλλιτέχνης είναι τα χρήματα. Έτσι, τύπωνε στάμπες σε μπλουζάκια και κάρτες, για να βγάζει τα προς το ζην, παράλληλα με τη ζωγραφική.

Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στο Tam-awan. Έμαθε την τέχνη της πυρογραφίας σε ξύλο από τον μέντορά του, Santiago Bosi, και πλέον έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Σκοπός του Jordan όμως είναι να κρατήσει μέσα από την τέχνη του ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας του, γι' αυτό και μέσα από καλλιτεχνικά εργαστήρια, σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες, προσπαθεί να διδάξει στους νέους την ιστορία και τον πολιτισμό των Cordilleras. Ο Jordan έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο «Special Recognition for Arts and Culture», ενώ το 2007 ήταν μέσα στους 10 καλύτερους καλλιτέχνες των Φιλιππίνων, που τιμήθηκαν με το βραβείο «Philippine Regional Art Award», στο Εθνικό Μουσείο της Μανίλα.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί και σε εκθέσεις στην Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, ενώ έχει συμμετάσχει και σε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό στην Αμερική.

Πηγή.e-radio.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιό σας είναι σημαντικό....Είναι η επιβράβευση της Προσπαθείας μας για την δική σας ενημέρωση ..!!!