Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Χειρότερο αποχιονισμό δεν γνώρισε η Φλώρινα τα τελευταία χρόνια.

Προχειρότητα, ανυπαρξία σχεδιασμού, έλλειψη οργάνωσης, απουσία σωστού συντονισμού, μηδενικός έλεγχος προσωπικού και μηχανημάτων, ταλαιπώρησε τον κόσμο και έθεσε σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας.

Τέτοιο χάλι δεν ξαναείδαμε. Δεν μπορέσανε ούτε τους κεντρικούς δρόμους να καθαρίσουν σωστά. 

Οι υπεύθυνοι του Δήμου απέδειξαν για άλλη μια φορά πως δεν μπορούν στα δύσκολα. Μπερδεύτηκαν και χάσανε τον προσανατολισμό τους. Δρόμοι απροσπέλαστοι, δρόμοι επικίνδυνοι όπου αποχιονίζανε με προχειρότητα, πλατείες, σχολεία, νεκροταφεία απάτητα, αποχιονιστικά να κυκλοφορούν με τη λεπίδα σηκωμένη ( το είδα ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα να περνά μπροστά από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου).

Αν ήσουν τυχερός και είχες «μπάρμπα στην Κορώνη», μπορεί να έρχονταν το μηχάνημα να σου καθαρίσει το δρόμο, για να πάει ο αιμοκαθαρόμενος στο νοσοκομείο, για να μετακινηθούν οι ανήμποροι.


Ακόμα και στις έκτακτες και δύσκολες για όλους μας συνθήκες το ρουσφέτι, «οι ημέτεροι» άνθρωποι, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του αποχιονισμού. Ήσουνα στο σύστημα; Είχες άμεσα μηχάνημα. Σ’ αυτόν τον αποχιονισμό η αγανάκτηση των πολιτών ήταν τόσο μεγάλη που δεν έλειψαν οι καβγάδες και οι προπηλακισμοί.

Για τις γειτονιές δεν μιλάμε. Τις θυμηθήκανε στο τέλος και άφησαν πολλούς δρόμους χωρίς να περάσει έστω και μία φορά μηχάνημα για να καθαρίσει. Εκεί βλέπετε κατοικούν πολίτες δεύτερης διαλογής. 

Πως να το κάνουμε δεν είναι η βιτρίνα της πόλης. Είναι όμως ο πεζόδρομος, όπου οι «φωστήρες» του συντονιστικού οργάνου έστειλαν προσωπικό του Δήμου ( και αναφέρομαι τις πρώτες μέρες του χιονιά) για να καθαρίσει μπροστά από τα καταστήματα, (!!!) που δεν είναι δουλειά του Δήμου και άφηνε με μισό μέτρο χιόνι αναγκαίους χώρους που έπρεπε να είναι καθαροί για να έχει ο πολίτης ασφαλή πρόσβαση. Είχαν όμως ένα προνόμιο. 

Ήταν "πελατάκια" της παράταξης, ψηφοφόροι.
Ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο πως θέλει 1 εκατομμύριο ευρώ για να καθαρίσει και να κουβαλήσει το χιόνι από την πόλη. Φαίνεται πως τα μηχανήματα θα έχουν χρυσές λεπίδες.


Η αδιαφορία ήταν τόσο μεγάλη 
που το χιόνι από τους παραποτάμιους δρόμους το αποθέσανε στα στενά πεζοδρόμια και δεν φιλοτιμήθηκαν να το ρίξουν στο ποτάμι. 

Ο κ. Δήμαρχος Φλώρινας δήλωσε ότι χρησιμοποιούν τη ρίψη αλατιού στους δρόμους με φειδώ και όταν είναι απόλυτη ανάγκη, γιατί τάχατες θέλει να προστατέψει το περιβάλλον. Είναι μία χονδροειδής προσπάθεια για να δικαιολογήσει το γενικό μπάχαλο του αποχιονισμού, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η έλλειψη αλατιού.Θα συμφωνήσω με τον κ. Δήμαρχο ότι ο καθένας μας έξω από το κατάστημα του ή το σπίτι του οφείλει να καθαρίζει το πεζοδρόμιο. Είναι καθήκον και υποχρέωση του καθένα μας. Και όποιος αμελεί να τιμωρείται. 

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Δήμαρχος Φλώρινας έδωσε την εντολή στο προσωπικό του Δήμου 4 ή 5 άτομα, με φτυάρια να καθαρίσουν από το χιόνι το πεζοδρόμιο ΜΟΝΟ της οικοδομής του επί της Μεγαρόβου και να το φορτώσουν σε φορτηγάκι (η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας). Εδώ προφανώς δεν χρειάστηκε μηχάνημα με χρυσή λεπίδα.


Θέλω να πιστεύω ότι η εντολή δόθηκε απ’ αυτούς με τη νοοτροπία του γυμνοσάλιαγκα, για να παράσχουν εκδούλευση στον κ. Βοσκόπουλο. Νομίζουν ότι ζούνε στο δικό τους βασίλειο οι απερίσκεπτοι εκθέτοντας τον ανεπανόρθωτα. 

Ο κόσμος που βαδίζει στην οδό Μεγαρόβου βλέπει από την αρχή μέχρι το τέλος του δρόμου μισό μέτρο χιόνι και ξαφνικά φτάνοντας στο Νο 10, αν θυμάμαι καλά, δεν βλέπεις τίποτε στο πεζοδρόμιο. (Σκέφτομαι να νοικιάσω στην οικοδομή που μένει ο κ. Δήμαρχος για να έχω τις αβάντες αυτές).


Μ’ αυτή τη νοοτροπία και αυτόν τον τρόπο λειτούργησε ο αποχιονισμός στο Δήμο μας. Στους χώρους όπου βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων έχει μισό μέτρο χιόνι. 


Για να βγάλουν τους κάδους ανακύκλωσης πατάνε το χιόνι να μειωθεί το ύψος του και το προσωπικό της καθαριότητας ταλαιπωρείται αφάνταστα. Για τους χώρους συλλογής των σκουπιδιών, οι οποίοι γίνανε εστίες μόλυνσης από τη βρωμιά και τη δυσωδία, δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε ένα άτομο. 

Το μπορούμε όμως για τον πεζόδρομο και την οικοδομή του κ. Δημάρχου. Μου διαφεύγει αν από τους δρόμους όπου μένουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας πέρασε μηχάνημα να καθαρίσει ή το προσωπικό καθαριότητας με φτυάρια.


Στα χωριά βέβαια του Δήμου μας το χιόνι είναι απάτητο. Μόλις ένας δρόμος καθαρίστηκε από μηχάνημα. Για τους Αντιδημάρχους που είχαν την ευθύνη και τον συντονισμό του αποχιονισμού, αυτά ανήκουν στα υπόλοιπα του Δήμου, οπότε έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση.


Επειδή ο αποχιονισμός δεν είναι ρουσφετολογικός μηχανισμός όπως συνέβη φέτος, αλλά υψηλή πράξη ευαισθησίας και αλληλεγγύης, στο επόμενο χιόνι ας αλλάξουν τακτική και να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, αν το μπορούν φυσικά. Αν δεν μπορούν ο λαός και μνήμη έχει και κρίση.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Πηγή.parathrhthsflorina.blogspot.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιό σας είναι σημαντικό....Είναι η επιβράβευση της Προσπαθείας μας για την δική σας ενημέρωση ..!!!