Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018
Κείμενο 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 


Φωτογραφικό υλικό και βίντεο FlorinaMad.gr 

Διαβάσαμε πριν λίγες μέρες το δελτίο τύπου του Δήμου Φλώρινας με το 
οποίο καταδικάζει το ακραίο γεγονός της θανάτωσης σκύλων από ασυνείδητους. Είδαμε κι άλλη φορά τέτοιου είδους ανακοινώσεις του Δήμου αλά πέραν αυτών μηδέν εις το πηλίκον.

Οι εκτελεστές των σκύλων έχουν απόλυτη ανάγκη την ψυχιατρική επιστήμη.Θέλω να πιστεύω όμως ότι δεν είναι κάποιος ψυχοπαθής αλλά είναι αντίδραση απόγνωσης και απελπισίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο θα προστατέψει τον εαυτό του ή την οικογένεια του.


Τα περιστατικά επίθεσης σκύλων σε συμπολίτες μας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας οι επιθέσεις σκύλων για το 11μηνο του 2017 είναι 28 και απ’ αυτές έχουν υποβληθεί 14 εγκλήσεις. 

 Τα πραγματικά περιστατικά όμως είναι πολλαπλάσια αυτών που έχουν καταγραφεί στην αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας. Οι εκτιμήσεις για τον πραγματικός αριθμό των επιθέσεων είναι πολλαπλάσιος και τον υπολογίζουν πάνω από 300 για το 2017.Είναι δε τέτοιος ο φόβος που κυριαρχεί σήμερα στην πόλη, ώστε οι μεγάλης ηλικίας να κυκλοφορούν μονίμως με ξύλα ή γκλίτσες μέσα στην πόλη και ιδίως τις πρωινές ή βραδινές ώρες προκειμένου να προφυλαχτούν από επιθέσεις σκύλων.

 Αυτοί δε που έχουν μικρά παιδιά και πηγαίνουν στο σχολείο τα πηγαινοφέρνουν οι γονείς τους άσχετα με την ηλικία τους. Τρόμος και πανικός δηλαδή.


Επίθεση σκύλων σε ηλικιωμένο 
Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλες και όλους. Ως και ο Δήμαρχος, σύμφωνα με δήλωση του, έπεσε θύμα επίθεσης σκύλων.


Δυστυχώς μέχρι τώρα και στις δύο θητείες του Δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου λύση δεν μπόρεσαν να δώσουν ο ίδιος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι του. 

Πλήρης αδυναμία να προστατέψουν τους πολίτες από τον απειλούμενο κίνδυνο των αδέσποτων σκύλων και την προστασία των ίδιων των σκυλιών από θλιβερά γεγονότα όπως είναι ο βίαιος θάνατος τους με δηλητηρίαση.
Ο Δήμος δεν μπόρεσε να κάνει τα αυτονόητα, να συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και να καταρτιστεί κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την άλλη φαίνεται ότι υπήρξε κακή ερμηνεία του νόμου με αποτέλεσμα ο καθένας να δίνει τη δική του ερμηνεία και να υπάρχει ένα αλαλούμ, το οποίο απέβαινε εις βάρος των πολιτών αλλά και των ίδιων των αδέσποτων.

Σε μια πολιτισμένη κοινωνία δεν επιτρέπεται να έχεις αδέσποτα σε αγελαία μορφή, πεινασμένα και διψασμένα με κάκιστες συνθήκες διαβίωσης. Κι αυτό είναι ο σκληρότερος και μακρόχρονος βασανισμός των αδέσποτων που την αποκλειστική ευθύνη την φέρνει ο Δήμος.

Κάποιοι ελάχιστοι συμπολίτες μας που προσπαθούν να τα ταΐσουν, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την επιθετική συμπεριφορά των σκύλων. Συνδυάζοντας αυτά την τροφή με την σακούλα πολλές φορές επιτίθενται σε αμέριμνους πολίτες που τυχαίνει να κουβαλούν κάποια τσάντα, γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν την πείνα τους.


Ο Δήμος δεν έχει σχέδιο, δεν είχε και δεν έχει πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων σε βάθος χρόνου. 

Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, γιατί δήθεν δεν τους το επέτρεπε ο νόμος. Κι αυτό είναι δικαιολογία για να καλύψουν την αδυναμία ή αδιαφορία τους.

Δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία αγελών αδέσποτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη.

Δεν μπόρεσαν να απαλλάξουν το κέντρο της πόλης από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων.

Δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα επιθετικά σκυλιά, με αποτέλεσμα να γίνουν ο φόβος και ο τρόμος των συμπολιτών μας.

Δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την κανιβαλική συμπεριφορά θανάτωσης με φόλες ή άλλα δηλητήρια. Κι εδώ η ευθύνη του Δήμου είναι τεράστια.

Δεν έφτιαξαν ταΐστρες και ποτίστρες αλλά και στέγαστρα, ώστε τα αδέσποτα να έχουν ένα φυσικό περιβάλλον διαβίωσης και να μην βασανίζονται από το κρύο, την πείνα και τη δίψα, γιατί αυτά προκαλούν την επιθετικότητα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των δεσποζόμενων σκυλιών δεν σημάνθηκε από τον Δήμο κι εκεί είναι η κύρια πηγή αύξησης των αδέσποτων. Στα χωριά μας στο σύνολο τους σχεδόν δεν έχουν σημανθεί.

Φυσικά ούτε και επιτρέπεται τα σκυλιά να απομακρυνθούν σε περιοχές όπου δεν θα συνυπάρχουν με τους ανθρώπους, γιατί τότε θα δημιουργήσουμε αγέλες άγριων σκύλων.

Είναι λάθος η δημιουργία χώρων φιλοξενίας στα αδέσποτα, γιατί δεν θα έχουν την άνεση χώρου αλλά και τις συνολικότερες συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν γι’ αυτά. Μας χρειάζονται οργανωμένα καταφύγια. Εμπειρία υπάρχει. Μια σειρά από πόλεις έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά καταφύγια, αδέσποτων σκύλων με τις υψηλές προδιαγραφές της ΕΕ, όπως στην Άρτα, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, το Αμύνταιο.

Αν αυτό συνδυαστεί με τη σωστή λειτουργία των επιτροπών και με την ενημέρωση των πολιτών και των παιδιών στα σχολεία, παράλληλα δε με τις υιοθεσίες σκύλων, τότε είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα θα ελαχιστοποιηθεί.
Ο Δήμος Φλώρινας αντιμετώπισε μέχρι τώρα το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων με παροιμιώδη ελαφρότητα και επιπολαιότητα.
Δεν είναι βασανισμός των αδέσποτων από την πλευρά του Δήμου όταν αυτά πεινάνε και διψάνε όλο το χρόνο; 

Δεν είναι βασανισμός το να μένουν εκτεθειμένα σε συνθήκες πολικού ψύχους;

 Δεν είναι βασανισμός η εγκατάλειψη τους μέσα στην ίδια την πόλη χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο; 

Τι λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις; 

Ο Δήμος μας δεν είναι η αιτία που τα σκυλιά γίνανε επιθετικές αγέλες, ο φόβος και ο τρόμος των πολιτών;
Είναι γεγονός ότι ο νέος Αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας αρμόδιος για τα αδέσποτα κ. Δημόπουλος Θεόδωρος, από τις πρώτες μέρες της θητείας του εμφανίζει μια θετική κινητικότητα. 

Για να έχει όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να ξεπεράσει και τις εσωτερικές αγκυλώσεις κάτι που δεν είναι εύκολο. Κι αυτό το λέω γιατί δυο φορές μου υποσχέθηκε να επισκεφθούμε το κυνοκομείο για να δούμε πως ζούνε εκεί τα σκυλιά αλλά ποτέ δεν με ειδοποίησε για την επίσκεψη.

Αξίζει να επισημάνω ότι για να πας στο κυνοκομείο πρέπει να περάσεις δύο μπάρες με λουκέτο που φράζουν το αγροτικό δρόμο μέσα στο πεδίο βολής. Την μία την έβαλε ο στρατός και σωστά γιατί ασυνείδητοι συμπολίτες μας πετούσαν μπάζα και σκουπίδια εντός του πεδίου βολής!!!

Η δεύτερη μπάρα έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο και βρίσκεται στο τέλος του πεδίου βολής και στην αρχή της ανηφόρας για το κυνοκομείο. Γιατί άραγε; Τι θέλει να κρύψει ο Δήμος από τον κοινωνικό έλεγχο;


Για τον Δήμο είναι η εύκολη λύση είναι η χρήση λουκέτων. 

Μήπως το ίδιο δεν έκανε και με τις δημόσιες τουαλέτες στη δημοτική μας αγορά; Τις έκλεισε πριν αρκετούς μήνες ίσως και χρόνο για δήθεν επισκευές.

 Ο Νέος αντιδήμαρχος τις άνοιξε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις τις ξανακλείσανε, γιατί όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο οι χρήστες «χέζουν» στις σκάλες. 

Όμως είναι φυσικό να χέζουν στις σκάλες αφού κ. Δήμαρχε οι τουαλέτες είναι τίγκα στο σκατό και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την καθαριότητα του χώρου. Έτσι ξανά όποιος θέλει τουαλέτα τρέχει στα γύρω καταστήματα. Και η βρωμιά στην πόλη βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με αυτήν στις δημόσιες τουαλέτες στην αγορά.


Όταν λοιπόν δεν μπορείς ως Δημοτική Αρχή να λύσεις το πρόβλημα της λειτουργίας μια δημόσιας τουαλέτας πως θα λύσεις μεγάλα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα του τόπου και των πολιτών; Ανικανότητα ή αδιαφορία;

 Έτσι όπως πάμε σε λίγο ο κ. Δήμαρχος θα βάλει λουκέτο και στο Δήμο.

Να επισημάνω, επανερχόμενος στα αδέσποτα, πως αν δεν αλλάξει ρότα ο Δήμος, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα τα αδέσποτα θα κηρυχτούν υπό διωγμό και τα τραγικά φαινόμενα της ομαδικής θανάτωσης τους θα είναι σύνηθες φαινόμενο. 

Και την πρώτιστη ευθύνη θα την έχει η Δημοτική μας Αρχή.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιό σας είναι σημαντικό....Είναι η επιβράβευση της Προσπαθείας μας για την δική σας ενημέρωση ..!!!